Aardbevingsbestendigheid

In het noorden van ons land, maar inmiddels ook elders, is veel te doen voor aardbevingen. Al lang wachten opdrachtgevers van nieuwe woningen op een goed systeem. eVilla kan uw woning verregaand aardbevingsbestendig bouwen door het toepassen van staalframebouw. Constructeur Jorge Paesch van Constructieadvies.nl heeft in een paar zinnen verwoord hoe het kan dat lichte systemen beter bestand zijn tegen aardbevingen.


Aardbevingen zorgen ervoor dat gebouwen horizontaal (en een beetje verticaal) heen en weer gaan bewegen. Met name de horizontale bewegingen leveren problemen op voor onze traditioneel gebouwde woningen van metselwerk en beton. Grofweg 10 tot 15 % van het totale gewicht van de woning zal door de bewegingen omgezet worden in een horizontale belasting op de woning. Hier gaat het vaak fout, met schade (of erger) tot gevolg.

De horizontale belasting die bij aardbevingen ontstaat is normaal gesproken namelijk vele malen groter dan de windbelasting waarmee onze huizen in Nederland worden ontworpen. Hiermee hebben we gelijk een belangrijke reden te pakken waarom een staalframe woning in basis veel beter bestand is tegen aardbevingen dan een woning met een stenen casco, zoals beton en metselwerk. Een staalframe woning is veel lichter in gewicht dan een stenen woning. De horizontale belasting die bij een aardbeving geactiveerd wordt dus ook!

 Daarnaast heeft staal de eigenschap om trekspanningen op te kunnen nemen. Steen heeft deze eigenschap minimaal waardoor metselwerk snel scheurt en beton gewapend moet worden (met staal). Staal is ook veel flexibeler dan metselwerk en beton.

Tevens speelt de wijze van het opbouwen van de casco’s een rol. Bij traditionele bouw is het heel normaal dat we een prefab betonvloer “los” op een gemetselde wand leggen. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de vloeren blijven liggen, totdat de aarde gaat beven. Bij staalframe worden alle constructieve elementen vanaf de fundering tot de nok aan elkaar vastgeschroefd zodat bij aardbevingen de onderdelen daar blijven waar we ze willen hebben. En mocht er onverhoopt ooit toch iets helemaal misgaan, de overlevingskansen bij het instorten van een staalframe zijn veel groter dan in een stenen casco.

Genoeg redenen om in een aardbevingsgebied te bouwen met staalframe (en dan hebben we het niet eens gehad over de snelle bouwtijd, de zeer hoge isolatiewaarde en dus lagere energierekening, de onbrandbaarheid etc.

eVilla adviseur Herman Rijnveld vertelt u graag meer over aardbevingsbestendig bouwen.